
KaDEr is een samenwerking tussen de provincie Gelderland, de TU Delft en de Gelderse Erfgoedalliantiepartners. Het doel is om door het bijeen brengen van wetenschap en praktijk werkenderwijs een nieuw handelingsperspectief voor erfgoed te ontwikkelen, dat past bij doelen van het Gelderse programma voor Cultuur & Erfgoed, de interprovinciale inzet voor toekomstbestendig erfgoed en het Rijkstraject Erfgoed Telt. Het streven naar een grotere rol voor duurzaamheid daarbij is uitgangspunt, niet alleen voor de energiebalans maar ook vanuit materiaalgebruik, functioneel gebruik en financieel perspectief. De opgedane kennis wordt geborgd en gedeeld met het erfgoedveld.
Via KaDEr wordt er naar verschillende schaalniveaus en
problematieken gekeken. Voor het schaalniveau van de erfgoedrijke stad is er medio 2017 een Living Lab XL Stad in Zutphen gestart via het onderwijs en eind 2017 met het project. De gemeente vraagt zich met ons af wat erfgoed kan betekenen bij het bestrijden van de geringe economische vitaliteit van een deel van de binnenstad en het bereiken van grotere duurzaamheid. En: hoe werken monumenteigenaren, bedrijfsleven, beroepsopleiding en burgers samen om hun ambities te realiseren. Voor andere schaalniveaus / urgente erfgoedopgaven zijn of worden onderzoekslijnen, onderwijsprojecten middels Living Labs op diverse schaalniveaus georganiseerd.
Europese samenwerking aanpak kastelen en landgoederen. Met dit programma wil een aantal Europese overheden en kennisinstituten gezamenlijk werken aan het verbeteren van beleid voor behoud, transformatie en exploitatie van kastelen, landhuizen en landgoederen. Naast de provincie Gelderland zijn dat het Nationaal Instituut voor Erfgoed in Roemenie (leadpartner), de Universiteit van Gent in samenwerking met de provincie WestVlaanderen, de provincie Badajoz (Spanje) en de National Trust (GB). De partners van de Gelderse Erfgoed Alliantie zullen waar mogelijk een belangrijke rol spelen bij de kennisuitwisseling. Het programma loopt tot eind 2022.