Het Gelders Restauratie Centrum (GRC) biedt hoogwaardige kennis, praktijkgerichte cursussen en erkende vakopleidingen voor mensen en bedrijven in de restauratiebranche. De belangrijkste doelstelling is er voor te zorgen dat er voldoende vakbekwame mensen in de restauratiebouw werkzaam zijn en blijven. Dat betreft zowel het bijhouden en aanvullen van kennis en vaardigheden van professionals in de branche als de zorg voor voldoende aanwas van jonge ambachtstalenten.
In nauwe samenwerking met de stichting Monumentenwacht Gelderland heeft het GRC de ambitie om de Gelderse restauratiebedrijven te helpen toekomstbestendig en crisisbestendig beleid te voeren. Daarbij gaat het om zaken als leeftijdsbewust en levensloopbestendig personeelsbeleid, het integreren van vernieuwende toepassingen op het gebied van digitalisering en robotisering in het ouderwets noodzakelijke handwerk, lange termijn beleid etc. Dit moet o.a. vorm krijgen in een aanvalsplan vakmanschap.
Het GRC vergaart en deelt kennis op het gebied van duurzaamheid in de restauratie. Deze kennis is nu nog vaak versnipperd en in ontwikkeling. Het vastleggen van innovatieve kennis op dit gebied en het beschikbaar stellen van deze kennis is een ander speerpunt van beleid van het GRC. Het GRC heeft hiertoe een kennisnetwerk Duurzaamheid en Innovatie in het leven geroepen. Dit netwerk bestaat op dit moment uit ca. 90 personen die bij het thema duurzaamheid in de restauratie betrokken zijn. Hiervoor worden bijeenkomsten georganiseerd waar bepaalde thema’s besproken worden, kennis en ervaringen gedeeld worden en bijzondere locaties worden bezocht. Ook worden kleinschalige projecten opgepakt om een eigenaar op weg te helpen.
Vanuit dit netwerk wordt gewerkt aan het invullen van zgn. digitale kenniskaarten om zo innovatieve duurzaamheidstoepassingen en projecten te delen en op termijn in een open source beschikbaar te stellen.
In samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) is een leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren met succes in de markt gezet.